Invloed van stress op de huid

Heb jij wondjes die niet snel genezen? heb je snel ontstekingen en/of een onrustige huid? heb je last van huidklachten? Stress kan de oorzaak zijn!

Een studie heeft uitgewezen dat stress een belangrijke factor is bij het herstel van wonden. Deze bevinding sluit nauw aan bij reeds eerdere observaties dat door chronische stress de huid minder bestendig is tegen ziekten.
Zo is bekend dat huidziekten zoals psoriasis, eczeem en zelfs melanomen verergerd worden wanneer er sprake is van chronische stress. Ook zijn mensen met stress minder bestand tegen infecties en is de werking van het immuunsysteem verminderd. Ze zijn vatbaarder voor zowel bacteriële als virale infecties.

Uit de studie kwam naar voren dat er een verband is tussen stress en het vermogen van de huid om de normale functie weer over te nemen na verwonding. Logischerwijs zou dit dan ook het herstel na cosmetische behandelingen kunnen beïnvloeden.
Bij mensen met een minder gezonde huid kan blootstelling aan stress ervoor zorgen dat huidziekten zich sneller openbaren.

Mogelijkheden om de gevolgen van stress te verminderen zijn:
– Meditatie
– Ontspanning
– Hypnose
– Beweging en
– Goede (orthomoleculaire) voeding

Referentie:
Garg A, Chren MM, Sands LP, et al. Psychological stress perturbs epidermal permeability barrier homeostasis: implications for the pathogenesis of stress-associated skin disorders. Arch Dermatol. 2001; 137(1):53-9. Tausk FA, Nousari H. Stress and the skin.Arch Dermatol. 2001; 137(1):78-82.

By | 2016-03-24T08:14:28+00:00 maart 24th, 2016|Inner Beauty, Lifestyle, Voeding|0 reacties

About the Author:

Dokter Franca is Cosmetisch & Orthomoleculair Arts

Laat een reactie achter